ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU TERİMLERİ
Arama motoru optimizasyon sektörü global bir sektör olduğundan ötürü sektör dahilinde bulunan terimler ve kalıplar için İngilizce dili esas olmaktadır. Bu doğrulta arama motoru optimizasyon hizmetleri vermek isteyen veya kendi websitelerine seo çalışması uygulamak isteyen web geliştirmenlere yönelik eğitim içerikleri olağanca basit bir anlatım ile Türkçe karşılıkları açıklanarak anlatılmıştır. Fakat arama motoru optimizasyon (seo) işlemlerinde pratiğe geçildiğinde, tanışacağınız yeni terimleri ayrıca detaylandırmak bir sonraki seo dersleri için faydalı olacaktır. Zaten arama motoru optimizasyonu süreçlerine yönelik hizmet veriyor veya sadece işlemler gerçekleştiriyorsanız bu eğitim sayfalarını okumadan ayrılmanızda bir sakınca olmayacaktır. Konu içeriğinde genel olarak html standartları kapsamında yer alan elemanlar (elements) dahilinde etiketler, parametrelere yer verilecektir.
Title Nedir?
Title : Html (Web sayfalarında) sayfa başlık bilgisini ifade etmektedir. Web sayfanıza ait bilgiler, html içeriklerde tarafınızca belirlenen ve sayfa içeriğini en iyi temsil eden ifadelerden oluşur.
Title görünümü 1: Web tarayıcısı chrome ile title görünümü.
Title kullanımı 2 : Websitenin başlangıç sayfasına ait kaynak kod içeriğinde görünümü.
Description Nedir?
Ürün satışı yapan bir oto yedek parça firmasının e-ticaret sitesinde başarılı bir description tanımlamasını oto lastik ürününü baz alarak örneklendirelim.
Örnek 1;
Ürün : Oto lastik
Marka : Lassa
Ebat : 175/60r/15
Description : Lassa 175 60r 15 jant oto lastiği
Url Nedir?
Url Örnek 1;

Heading Nedir?
Heading etiketi sayfanız dahilinde bulunan içeriğin veya makalenin başlıklandırmasına yönelik kullanım etiketidir. Makale içerisinde yer alan başlık hiyerarşisine göre kategorilendirme sağlamaktadır. H1, H2, H3, H4, H5, H6 olarak etiket kullanımı gerçekleştirilir. H sonrası gelen numara başlığın öncelik sıralamasını ifade eder.
Seo, arama motoru optimizasyon süreçlerinizde sayfalarınızda h1, h2, h3 etiketlerinin kullanımı yeterli olacaktır. Fakat h1 kullanımı sonrası h2 kullanmadan h3 etiketini kullanmak hata oluşturacaktır. h1, h2, h3 olarak kullanmak avantaj sağlayacaktır.
Heading işlemleri için örnek kullanım;
H1
H2
H3
H4
H5
H6
Breadcrumb Nedir?
Örnek Breadcrumb kullanımı;
Websitenizi https://www.sobuman.com/e-ticaret-danismani//seo-egitimleri/seo-terimleri url adresi ile gezen bir ziyaretçinin hangi sayfa üzerinde olduğunu anlamasını sağlamak için siteniz üzerinde oluşturulmuş olan breadcrumb alanı alt satırdaki gibidir. Bu dizin yapısında yer alan metinlere sayfa bağlantıları link etiketi ile tanımlanmaktadır. Şimdilik sadece breadcrumb'ın ne olduğunu bilmeniz yeterli olacaktır. İlerleyen derslerimizde haylice link etiketinden bahsetmiş olacağız.

Black Hat Seo Nedir?
Black Hat Seo için örnek bir girişim;
Website içerik yöneticisi tarafından ilgili anahtar kelimede yükselmek için google arama sonuçlarının olduğu gibi site içeriğinde gösterilmesi. Örneği detaylandırmak gerekirse filanca site sahibi adidas ayakkabı satıyor olsun. Google.com arama bölümü üzeirnden adidas ayakkabı yazar ve listelenen sayfalardaki site başlıklarını, site içeriklerini olduğu gibi kopyalar ve internet sitesine ekleyerek yayımlar. Title ve description içeriğinde sayfasında yoğunluk sağlaması ile beraber arama motoruna ait içerik bulucu spyder botları yanıltarak sitesini arama motorlarında üst sıralarda gösterilmesini sağlar.
Eski ve geçerliliğini yitirmiş örnek bir yöntemdir. En iyi yükseliş emek ile gelen organik, doğal yükseliştir. Bu tip yöntemleri tercih etmemeniz, e-ticaret websitenizin arama motorları nezdindeki güvenirliğini artıracaktır. Harici durumlarda sandbox cezası alabilir, sitenizin arama motoru listeleme sonuçlarından diskalifiye edilmesine yol açabilirsiniz.
White Hat Seo Nedir?
Yedekmatik.com adlı e-ticaret sitesinde tarafımızca gerçekleştirilmiş seo hizmeti neticesinde ziyaretçi geri dönüşüm raporu alt satırlarda mevcuttur. Google.com üzerinden oluşturulmuş anahtar kelime aramalarında site 1 ay içerisinde 1.37 milyon kere listelenerek görüntülenmiş olup, görüntüleme neticesinde 88.200 kere tıklama almıştır.

Spam Nedir?
Rel Nedir?
Dofollow Nedir?
Örnek A etiketi kullanımı;
A.com adlı site B.com adlı siteye etiketini kullanarak bağlantı oluşturuyor. Alt satırdaki örnekte bağlantı oluşturulmuş fakat rel parametresi olmadığından için arama motoru nezdinde sitenin güvenirliği A.com tarafından onaylanmış olup olmadığına dair bir bilgi taşımıyor. Fakat nofolllow rel etiketi taşımadığı için arama motoru istatistiklerinde ilgili bağlantı doğrudan dofollow olarak, güvenilirliği yüksek olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Örnek Dofollow Kullanımı;
E-Ticaret Sitesi
Eğer bağlantı vereceğimiz sitenin güvenilirliği hakkında kaygılarımız mevcut ise rel etiketi kullanılarak aşağıdaki örnekteki gibi link çıkışı sağlanır.
Örnek Nofollow Kullanımı;
Güvenilirliği Bilinmeyen Site
Bu şekilde arama motoru nezdinde ilgili link'in seo bakımından değeri nofollow etikesiz olan link çıkışına oranla daha düşük olacaktır.
Canonical Nedir?
Örnek Canonical Kullanımı;
Senaryo : E-ticaret sitenizde 3 tane aynı içerikte ürünü farklı kategorilerde satışa sunuyorsunuz. Dolayısı ile 3 sayfanında birbiri ile aynı olması kaçınılmaz. Problemin çözümü için 4 ihtimaliniz var.
1. 3 ürün içinde ayrı ayrı ürün sayfası oluşturarak içeriklerini farklılaştırmak ve benzerlik oranlarını düşürmek.
2. 3 ürün arasında As ürün belirleyerek diğer 2 ürün üzerinden canonical bağlantı tanımlamak. (Google botlarn işini kolaylaştırır ve site puantajınıza olumlu etki eder.)
3. 3 aynı ürün yerine sadece sitenizde 1 ürün yayımlamak. (Site ziyaretçiniz 3 ürün ile farklı kategoriler içerisinde karşılaşma oranı yüksektir tek ürün olursa bu karşılaşma oranı düşer, tavsiye edilmez).
4. 3 ürün içinde herhangi bir işlem yapmamak. (Google arama motoru 3 farklı kategoride bulunan 3 aynı üründen sadece 1 sayfayı seçerek dizine ekler.)
Alexa Rank Nedir?
Alexa Rank : Alexa.com, dünya üzerindeki tüm internet sitelerine yönelik teknik ve ziyaretçi bazlı seo standartlarına uygun analiz gerçekleştirir. Analiz işlemleri neticesinde bilgi edinmeyi kullanıcı taraflı uygulaması Alexa Toolbar aracılığı ile kişisel bilgisayarlar üzeirnde kullanılan web browserlar (web tarayıcılar) aracılığı ile kullanım deneyimlerini ölçekler. Ayrıca google ile yapmış olduğu bilgi alışveriş neticesinde teknik detayları alexa.com üzerinden ücretli ve ücretsiz olarak kullanıcılarına sağlar. Alexa rank bir websitesi veya e-ticaret sitesinin site içeriği ve internet ortamındaki varlıkları hakkında bilgi veren bir analiz, puantaj sonucudur. Alexa aracılığı ile sitenizin genel durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Alexa teknik yapısı gereği manipule edilebilir bir yapıya sahiptir. Kesin bilgi olarak doğruluğu yüksek olmasına nazaran %100 kesin bilgi vermemektedir.
Site Ping - Pingleme Nedir?
İndeks - Indexleme Nedir?
E-Ticaret Websitenizin sayfalarının index durumlarını google.com üzerinde kontrol etmek isterseniz alt satırdaki örnekleme uygun olacaktır.
Nasıl İndex Kontrolü Sağlarım?
1 - www.google.com veya www.google.com.tr bağlantısını ziyaret edin.
2 - Google arama satırına site url adresinizi yapıştırın veya yazın.
3- Ara düğmesine basın.
Listeleme sonuçlarında sitenizin varlığını görebiliyorsanız siteniz googel tarafından taranmış ve ardından google tarafından dizine eklenmiştir.
Adwords Nedir?
Adwords : E-ticaret site sahiplerininde kullanabileceği ücretli ve kısmi olarak ücretsiz reklam ağıdır. Google tarafından hizmeti sağlanmaktadır. Google tarafında yer alan uygulamalarda arama ağı, alışveriş reklamları, youtube reklamları ve milyonlarca 3. şahısların katılımı ile bir çok web sitesinde veya uygulamasında internet sitenizin veya e-ticaret sitenizdeki ürünlerin reklamını ücret mukabilinde yayınlatabilirsiniz. Bugüne kadar oluşturulmuş ve geliştirilmiş en etkili dijital reklam ağıdır.
Site Dışı BackLink İnşası
Örnek Backlink;
A sitesi üzerindeki bir sayfa üzerinde E-Ticaret Sitesi ön izlemeli tanım ile https://www.Sobuman websitesi hedeflenmiştir. E-Ticaret Sitesi bağlantısı A sitesi üzerinde tıklandığında tarayıcınızda https://www.Sobuman bağlantısı çağrılarak site görüntülemesi sağlanır.
Site İçi Link İnşası
Örnek Site İçi Link Yapısı;
2 Tane web sayfası arasındaki bağı kurmaya yönelik düşünelim. 2 web sayfasında bulunan içerik ise merdiven olsun. 1. sayfadaki ürün merdiven olup, ürünün tanımını katlanır merdiven olarak yapalım. 2. sayfadaki ürün merdiven olup, aynı şekilde bu ürünün tanımınıda katlamasız merdiven olan belirtelim. Sitenizi ziyaret eden ziyaretçi katlamasız merdiven arıyor olsun ve google araması üzeirnden 1. ürüne ulaşmış sayılsın. Şimdi ziyaretçiye, açıklama kısmında bu ürünün "katlamasız merdiven" tipi diyerek bu katlamasız merdiven kelimesine ve fotoğrafına link verelim. Neticesinde ziyaretçinizin e-ticaret sitenizde aradığı katlamasız merdivene ulaşma ihtimalini artırmış olduk. Sayfalar arası ulaşım imkanı google tarafından puantaj artırımı olarak sayılmaktadır.
Link Detoks Nedir?
Disavow Tool Nedir?
Sitemap Nedir?

Güncellemelerden Haberdar Olun
Güncellemeler, yeni haberler ve promosyonlarımızdan hızlıca haberdar olarak faydalanmak için e-posta iletişimimize katılın.